"

Om Kerstin

11949310_10153283853123929_379641061683756860_n

 

Mitt intresse för människor väcktes på Nynäshamns centrala café.  Som tonåring fikade jag med vänner och pratade om LIVET.  Ett samtalsämne som aldrig tog slut. Jag kunde inte lyssna mig mätt på alla som berättade hur de hanterade livets olika situationer.

För visst handlar det om hur man har det – men också hur man tar det…

 

 

Jag fick mitt första jobb på samma café. Efter att ha städat där under en tid fick jag avancera till kassabiträde. Rena drömmen för en tonåring. Att få vara på fiket nästan jämt – och få betalt!

( jag blev bra på att spela flipperspel också…)

rollercoaster

 

Städat har jag gjort mycket som tonåring. Farmor hade pensionat och min farbror städfirma. Jag är uppväxt med entreprenörer. Pappa är byggmästare med egen byggfirma, farfar hade grävmaskin, andra farbrorn en bilverkstad.

Min mamma kom till Sverige från Finland 1967 och utbildade sig så småningom till sjuksköterska.

 

Som alla familjer bär man på ett arv. Utåt sett kan allt sett okej ut men familjesystemet jag kommer ifrån skulle jag till stor del kalla dysfunktionellt. Detta har lärt mig mycket om människor och deras beteende. Men. Vi kan inte förändra vår barndom. Vi kan inte få händelser ogjorda. Det enda vi kan förändra är oss själva. Jag har jobbat länge med min personliga utveckling. Alla mina erfarenheter är något som jag har stor nytta av då jag ges möjlighet att hjälpa andra.

 

Skolmiljön blev en räddning flr mig som tonåring. Rutiner, klara tydliga regler och kloka vuxna att ty sig till hjälpte mig. Likväl att få utlopp av energi genom att spela handboll och hänga i stallet och pyssla med hästar.

Jag har alltid varit väldigt nyfiken och haft en stor vilja att prova på många saker och lära mig allt möjligt. Allt ifrån språk, fotografera, måla, att köra motorcykel eller tillverka en pizza på en pizzeria… Jag har sysslat en hel del med konst.

 

Som 17-åring började jag professionellt jobba med människor. Att få ta hand om gamla människor på ett äldreboende borde nästan vara obligatioriskt för alla. Det var otroligt lärorikt.

Innan dess hann jag studera i USA ett år. Livet på prärien i Kansas har betytt otroligt mycket för mig. Jag har fortfarande mycket kontakt med min fd värdfamilj.

Genom åren har jag jobbat i skolor med ungdomar och 1989 började jag spela teater på skolor med Teatergruppen Småfolket. Efersom jag gillar att lära mig nya saker har jag gått otroligt många dramakurser. Jag har också utbildat mig vidare i konst.

 

Kuriosa: Jag kom in på Konsthögskolan men tackade nej pga för långa resor när mina döttrar var små.

 

1992 flyttade teatergruppen till Nyköping. Förutom skolteater producerades också nya versioner av Nyköpings Gästabud där jag har spelat flera olika roller under årens lopp.

339149_192676787464217_6009986_o

 

Något som varit väldigt givande som skådespelare är att gestalta scener ur arbetslivet. Jag har varit van att leda grupper tidigare och jag fick sedemera agera processledare för de företag/organisationer som anlitade teatern i deras kompetensutveckling. För att bli bättre på detta började jag på PsykosyntesAkademin. Att bli samtalsterapeut och hjälpa personer hitta svar i sig själva har alltid funnits som en stor önskan. 

Jag började ta emot klienter 2009 och det är fortfarande lika spännande.

Ungdomar har dragits till mig i olika sammanhang. Jag har arbetat som drama-konstlärare och i Nyköpings Gästabud har många ungdomar guidats.

Jag har nu en tjänst inom Nyköpings Kommun som Integrationspedagog.                    Min funktion är att hjälpa ensamkommande ungdomar att förstå det svenska samhället och vara med dem i deras vardag med läxläsning etc.

En dotter bor halvtid hos mig och den andra studerar och bor i Göteborg.

 

Parallellt med detta har jag ägnat mig åt välgörenhet och integrationsfrågor. Jag har varit familjehemsmamma under många år och varit ordförande i Röda Korset och Rotary. Jag sitter ofta i styrelser för olika sorters föreningar.

 Se mer om psykosyntesen här på hemsidan men också om mitt skådespeleri. Jag har ofta föreläsningar och coachar i presentationsteknik. Många strängar på lyran som kan vara en hjälp i din utveckling.

Vi ses – om du vill?

Kontakta mig genom ett ringa eller skicka sms 0709- 77 04 40                    

eller mail:                  kerstin.brezina@icloud.com

En artikel i SN då jag blev president i Rotary: 

www.sn.se/slaktvanner/2.741/1.411479

Lev väl!